Hoppa till sidans innehåll

Lite info om ringorm

23 MAR 2016 14:21
Just nu figurerar det ringorm i länet:(
Var noga med att byta kläder och skor innan du kommer till oss om du vistas i stall där smitta förekommer och lämna din häst hemma om du är osäker på om den är smittbärare. Nedan följer den text som veterinärerna gått ut med på travets hemsida.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2017 18:17

Fläckiga hästar och oroliga människor. Som många redan uppmärksammat är den svamporsakade hudsjukdomen.Ringorm just nu ett lite större problem än vanligt. Flera hästar kring Östersund är provtagna, isolerade och behandlas. Denna smitta är ständigt på tapeten och bokstavligen "sitter i väggarna" på många äldre djurstallar. Den drabbar flera djurslag och är en zoonos, d.v.s. smittar mellan människa och djur (www.sva.se). Ringorm väcker alltid känslor, men är normalt odramatisk och när det efter några veckor läkt ut är man immun mot just den varianten för en mycket lång tid framöver. Finns inget bra vaccin för häst. Man bör låta veterinär/läkare undersöka och om nödvändigt provta och föreskriva
behandling av misstänkta fläckar med svampmedel, t.ex. Imaverol , Lamisil eller Pevaryl. Travtränaren är ansvarig för att isolera och provta misstänkt smittad häst.
ST föreskriver totalt 4 behandlingar under 2 veckor, sedan hävs isoleringen
20 dagar efter första behandling. Frisk häst i smittat stall kan tävla som vanligt
under förutsättning att man behandlar hästen ett par dagar innan den
åker iväg till tävlingsplatsen, för att döda eventuell ringorm som hästen kan bära på huden. På www.travsport.se/artikel/smittskyddsregler finns de regler som gäller för tävlingshästar och som vi givetvis följer. Eventuell isolering gäller bara
den aktuella hästen och friska hästar kan normalt resa och tävla som vanligt.
Redan efter ett par behandlingar är den behandlade hästen normalt inte
längre smittförande även om hudförändringarna fortfarande syns på huden.
Vanliga allmänna hygienregler som engångshandskar, handtvätt, handsprit samt att hålla sig undan medan man är smittförande funkar jättebra mot ringorm och skyddar oss dessutom mot kvarka, influensa och även vinterkräksjukan som är betydligt troligare och värre öden att drabbas av så här i jultider.

Skribent: Anneli Elofsson

Granngården logga

Distriktsveterinärerna logga

Sylvestris logga

Timråharven logga

Ågevall dressyr

Jämtkraft logga

NCC logga

 

 

 

Medlemmar och stödjare i ÖFRK - välj oss nästa gång du spelar på Svenska Spel!
Då är vi med och delar på 50 miljoner kronor! Klicka på bilden ovanför.

Postadress:
Östersund-Frösö RK - Ridsport
Frösö Ridcenter
83296 Frösön

Kontakt:
Tel: 063511200, 063103377
E-post: This is a mailto link

Se all info